Реферът Георги Кабаков е получил покана да ръководи мачове в първенствата на Гърция и Саудитска Арабия, съобщи Българският футболен съюз (БФС). 33-годишният съдия от Пловдив в момента е №1 сред българските арбитри и ръководи мачове в европейските клубни турнири в последните няколко сезона.

На 28 февруари Кабаков заедно с асистентите си Мартин Маргаритов и Диян Вълков ще ръководят двубоя от шампионата на Саудитска Арабия между "Ал Фейха" и "Ал Рияд".

На 8 или 9 март българската бригада ще свири и мач от плейофите на гръцкия шампионат.

През този сезон Кабаков ръководи две срещи от групите на Шампионската лига - "Реал" (Мадрид) срещу "Брюж" (2:2) и "Тотнъм" - "Олимпиакос" (4:2). През миналата седмица българският рефер свири и първия 1/16-финален двубой в Лига Европа между "Рома" и "Гент", завършил 1:0.

Пловдивският арбитър ръководи и двете дербита между "Левски" и ЦСКА през настоящия сезон. Той беше главен съдия и на срещата "Лудогорец" - "Левски" в началото на октомври.

Именно след мач на "Лудогорец" обаче се стигна до големи критики от шампионите към съдията. В мача с "Черно море" на 7 декември, завършил 1:1, от "Лудогорец" останаха недоволни заради незачетен гол в края и обявиха, че не искат повече Кабаков да свири техни срещи.

След срещата собственикът на "Лудогорец" се ядоса на "Кабаковците" и поиска въвеждане на видеоповторенията в българския футбол. По-късно притежаваният от Домусчиев сайт "Гонг" поде атака срещу Кабаков. Впоследствие съдията не получи наряд за последния кръг.

След края на есенния дял в Първа лига Съдийската комисия коментира случая с Кабаков и застана зад него. Тогава отсъствието на пловдивския арбитър от нарядите в последния кръг беше мотивирано като предпазна мярка срещу нови критики. Комисията дори обяви, че оценката на Кабаков за срещата "Лудогорец" - "Черно море" е висока.

Дневник