ФИФА нае консултантската компания Raine в опит да осигури финансиране за новото световно клубно първенство. Целта на организацията е да бъдат набрани 1 млрд. долара за успешното провеждане на турнира, съобщава "Ню Йорк таймс".

Промяната в световното клубно първенство ще започне през 2021 г. Китай ще приеме първия турнир, като идеята е той да се провежда през четири години с 24 отбора.

Голяма част от средствата са необходими, за да се гарантира участието на европейските клубове, които заемат централно място в турнира. Форматът предвижда осем от квотите да бъдат за тимове от Стария континент, като ФИФА проучва възможността техният брой да се увеличи на 12.

Проектът за световното клубно първенство увеличи напрежението между ФИФА и УЕФА, като идеята за новия турнир срещна недоволството на водещите европейски клубове. Тяхното притеснение е, че провеждането на надпреварата ще сгъсти допълнително календара от мачове.

Желанието на ФИФА е да превърне надпреварата по подобие на световните първенства при националните отбори. От друга страна президентът на УЕФА Александър Чеферин вижда заплаха Шампионската лига, който е най-престижният клубен турнир в света, да остане в сянка.

Дневник