Състезателките от женския национален отбор по футбол на САЩ търсят обезщетение на стойност 66 милиона долара за нанесени вреди от местната федерация, съобщава Soccerex. От тима претендират за равно заплащане с представителите на мъжкия тим на страната.

Противопоставянето, което започна след световното първенство през 2015 г., доведе до колективен съдебен иск. Преди година 28 състезателки от женския отбор заведоха дело срещу федерацията с обвинения за полова дискриминация.

Сред документите, подадени на 20 февруари в Окръжния съд в Лос Анджелис, бяха показани отделните споразумения за колективно договаряне на мъжкия и женския женския отбор на страната, които преди това не бяха публично достояние. В тях е подчертана разликата в заплащането и бонусите, като жените получават почти три пъти по-малко въпреки по-големите си успехи в последните години.

Тимът спечели последните две световни първенства, докато мъжкият отбор дори не успя да се класира за шампионата на планетата през 2018 г. В допълнение двубоите на жените събират по-голяма телевизионна аудитория.

В спора се намеси и сенаторът Джо Манчин, който внесе в Конгреса предложението за равно заплащане в мъжкия и женския национален отбор. Манчин заяви, че разминаването в заплащането е "недопустимо". "Те са най-добрите в света и заслужават да бъдат възнаградени подобаващо", каза той.

Дневник