Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу обяви, че 1000 полицаи от специална част ще бъдат изпратени по границата с Гърция, за да спрат изтласкванията на мигранти от гръцка територия обратно в турска, предаде "Хюриет дейли нюз".

По думите на Сойлу 164 мигранти са ранени от гръцките власти, откакто напрежението ескалира миналата седмица. Атина определя числата на ранените (и няколкото убити), за които говорят турските медии, като фалшиви новини и хибридна кампания на Анкара. Напрежението по границата обаче нарасна в последните дни и се стигна до сблъсъци.

Десетки хиляди мигранти потеглиха към гръцката граница, откакто турските власти обявиха, че ще осигурят свободно преминаване, тъй като вече не могат да се справят с натиска на южната си граница заради конфликта в сирийската провинция Идлиб (границата междувременно остава затворена).

Сойлу твърди, че гръцката гранична полиция е опитала "да избута 4900 хил. души" обратно в Турция. Освен това по думите му Турция ще се обърне към Европейския съд за правата на човека заради гръцкото отношение към мигрантите. Той настоя, че 135 хил. души вече са преминали в Гърция в провинция Одрин - число, което няма как да бъде потвърдено, докато опитите за преминаване на границата, регистрирани всеки ден от гръцките власти, са хиляди, но далеч от обявения от Сойлу брой. От миналия петък насам става дума за 35 хил. души, за последните 24 часа - за 7000.

Гърция междувременно заяви, че ще върне мигрантите, влезли в последните няколко дни.

Анкара променя мерките си в тази ситуация - няколко пъти спираше пътя на групи мигранти към границата. Това бе преди посещенията на европейски представители, инспектирали границите с Гърция и България (и договорили помощи от стотици милиони евро за Гърция заради мигрантския натиск), в страната.

Говорителят на президента Реджеп Тайип Ердоган Ибрахим Калън заяви, че от разговорите на държавния глава с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел не е дошло "конкретно предложение" какво да стане с мигрантите. Според него обаче е "двоен стандарт", че Брюксел може да мобилизира 700 млн. евро за Гърция за броени дни, "но използва бюрокрацията като оправдание, когато стане въпрос за Турция".

Дневник