Премиерът Бойко Борисов заяви днес в Шумен, че държавата ще финансира изцяло реконструкцията на градския стадион "Панайот Волов", но това ще стане на етапи. 

Преди седмица министерски съвет одобри транш от 3 млн. лв. за цялостния ремонт обаче ще са нужни между 12 и 13 млн. лв.  

"С отпуснатите пари започвайте веднага, събаряйте старите трибуни и каквото трябва. През това време ще ми представите проект. Вече като имаме проекта, ще дадем и за нататък... Ние сме поели ангажимент и ще даваме нужните средства на части", каза Борисов на стадиона. На въпрос защо не се отпусне цялата сума наведнъж той с усмивка коментира: "Нали ви знам акъла, ще ги изхарчите за нещо друго и ще се разправяме. Затова - на части".

По-рано днес той бе на конни надпрепусквания в село Пристое. "Сега с Горанов ще говорим, много ми се иска един републикански хиподрум да направим", каза Борисов. "Шуменския е най-подходящ", прекъсна го кметът Любомир Христов. Дали ще бъде в Шумен, не обещавам", отвърна Борисов, но поиска да му направят проект за реконструкция на шуменския хиподрум.

Премиерът коментира и бъдещата подмяна на водопровода от яз. "Тича" до Шумен.

"В момента всички процедури за водопровода за Търговище и Шумен са в пълен обем. Ако няма обжалвания... заделени  са пари и всичко. Това ще стане, въпрос на процедури е. По-интересното за мен е проектът "Дунав". Ние ще го правим . Тук малко са ни помогнали бившите комунисти с това, че са отчуждили голяма част от трасето. Това е един много добър проект и ще го финансираме, защото той ще гарантира на този безводен Делиорман до Шумен, Търговище, и Разград, вода от Дунав", каза Борисов. 

Зам.-министър Николай Нанков, който придружаваше Борисов допълни, че държавната компания, новосъздаденият ВиК холдинг ще строи система „Дунав“. Нанков каза още, че държавата ще оздрави финансово 4 от ВиК-дружествата в страната, като сред тях са тези в Шумен и Добрич.

„Две важни неща за водоснабдяването на Шумен - нов довеждащ водопровод от язовир "Тича" и Пречиствателна станция за питейни води ще започнат да се строят тази година. Дано да няма обжалвания на процедурите и всичко да стане по-бързо“, заяви още Николай Нанков.

По думите на шефа на шуменското ВиК Илиян Илиев, който също бе на стадиона, до две седмици дружеството ще подпише договор по Оперативна програма „Околна среда“, откъдето ще е финансирането на строежа на новата тръба от яз „Тича“ и Пречиствателната станция за питейни води.

ШУМ.БГ