Четирима души ще бъдат изправени днес задочно пред съд в Нидерландия по обвинение за убийството на 298 пътници и екипаж на борда на малайзийски самолет, свален с произведена в Русия ракета над Източна Украйна през юли 2014 г.

Отломките от Боинг 777 на полет МН17 от Амстердам до Куала Лумпур паднаха на територия, контролирана от проруските сепаратисти.

Заповедите за арест бяха издаден иминалата година срещу трима руски и един украински гражданин. Те бяха посочени от съвместната разследваща група, която години наред събира доказателства. Това са руснаците Сергей Дубински, Олег Пулатов и Игор Гиркин, както и украинецът Леонид Харченко. Всичките са заемали ключови позиции в проруските отряди по това време. Нито един от тях не е физическият извършител на престъплението, но е участвал в организирането и провеждането на атаката.

Гиркин бе "министър на отбраната" на т.нар. Донецка народна република. Дубински, Пулатов и Харченко бяха членове на сепаратисткото разузнаване.

Не се очаква те лично да се явят по време на изслушванията в поставената под засилена охрана съдебна зала край амстердамското летище "Скипхол". Процесът се води съгласно холандското законодателство и ако те не се явят или не изпратят свои адвокати, съдията може да реши той да продължи задочно.

Две седмици са предвидени за изслушвания по предварителната фаза, която в значителна степен е свързана с процедурни въпроси. Очаква се делото да продължи през цялата 2020 г., а най-вероятно и след това.

Четиримата може да бъдат обвинени също в сдобиване с ракетната установка с цел да свалят самолет.

Русия непрекъснато отрича да има каквото и да е общо с финансова или оръжейна помощ за сепаратистите. От Кремъл казват, че няма да коментират, докато не видят как се развива процесът и се съмняват в обективността му.

Премиерът Марк Рюте каза в петък, че това е само една много важна крачка към установяване на истината за трагедията и търсене на отговорност от виновните. Разследването и на други лица продължава, допълни той.

Това е най-голямото наказателно разследване в историята на Нидерландия и участниците в него проучиха десетки хиляди доказателства, включително отломки, видео записи, разговори по мобилни телефони и радиостанции, сателитни и обикновени снимки и публикации в социални мрежи.

От подслушан разговор се чува, че двама от заподозрените са били в контакт с Владислав Сурков - ключовият човек в Кремъл за събитията в Украйна след анексирането на Крим, както и със Сергей Аксьонов, назначеният от Русия лидер на Крим.

Дневник