31 души са под домашна карантина в Шуменска област, взети са кръвни проби и се чакат резултатите за COVID-19 на други 7 души в местната болница.

Това стана ясно на заседание на Областния кризисен щаб в Шумен, който набеляза и мерки за неразпространение на вируса.

От днес се забраняват всички обществени и културни мероприятия на открито и закрито, кинопрожекциите, включително събиранията в пенсионерските клубове. Спортните събития ще са само на открито и без публика.

Сред другите набелязани мерки са засилен филтър на входа в детски ясли, детски градини, за проверка на здравословното състояние на децата и персонала, дезинфекция на помещенията, не по-малко от 4 пъти дневно, като дезинфекция ще се извършва и след всеки курс на превозните средства на обществения транспорт в областта.

Четирикратна дезинфекция с препарат трябва да се извършва и във всички институции на територията на област Шумен, които работят с граждани. Същото се препоръчва и на  частните търговски обекти и заведения за хранене.

Областният кризисен щаб препоръчва пътуванията в чужбина и в регионите на страната с доказан случай на коронавирус да се извършват само в крайни случаи, а след завръщането, да бъдат уведомявани общопрактикуващите лекари

Засега не се налага продължаване на ваканцията на учениците и те в четвъртък трябва да са в клас.

Директорът на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов заяви, че лечебното заведение е в готовност да разкрие допълнително 60 легла, ако възникне необходимост, 20 от които в Нови пазар. "Направил съм предварителен план, според който ще работим до изчерпване на възможностите на Инфекциозно отделение, където има 28 легла, на които лежат и пациенти с други инфекциозни заболявания. Там има 7 легла специално за болни със съмнения за коронавирус. На първо време работим с капацитета на Инфекциозно отделение", каза Костов.

По-сериозен проблем, според него, може да възникне с персонала. "Може да възникне ситуация някой да откаже да обслужва тези пациенти, може и част от персонала да бъде поставен под карантина. Така че в един момента е възможно да стигнем до ситуация, че с нашия персонал да не можем да обслужваме пациенти. Ще потърсим помощ от други здравни заведения в областта. Конкретно сме говорили с д-р Нели Николова, която е готова да командирова медицински специалисти от Държавната психиатрична болница в Царев брод, и с д-р Караниколов от Комплексния онкологичен център донякъде също имам такава договорка", обясни директорът на болницата.

Лечебното заведение разполага с обикновени маски и престилки за еднократна употреба за около месец, но има само единични бройки от специализираните маски с филтри, очила и защитни непромокаеми облекла.

По отношение на взетите и изпратени в лаборатория проби от 7 души, д-р Костов обясни, че 6 от тях са на пациенти, които лежат в болницата с пневмонии, а седмият е международен шофьор, който снощи влязъл в страната и веднага потърсил помощ в МБАЛ, тъй като имал притеснителни симптоми.  

ШУМ.БГ