Зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев е бил извикан на разпит в специализираната прокуратура в София. По неофициална информация вероятно той ще бъде разпитан като свидетел заради издадените от Министерството на външните работи (МВнР) служебни паспорти на бизнесмена с интереси в хазарта Васил Божков и неговия съдружник и мажоритарен собственик на "Левски" Георги Попов.

На влизане в сградата на ул. "Черковна" Георг Георгиев е заявил пред журналисти, че не знае за какво е призован.

Междувременно по заповед на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева комисия на Инспектората на външното министерство започва проверка на всички дипломатически и служебни паспорти, издадени през последните 10 години.

Комисията ще трябва да установи техния брой, основанията за тяхното издаване, както и да направи препоръки за промяна на действащата нормативна уредба в случай на необходимост, се казва в прессъобщение от ведомството.

Пълната проверка идва в първия работен ден след като в петък (6 март), от министерството потвърдиха официално, че бизнесменът Васил Божков и мажоритарният собственик на ПФК "Левски" Георги Попов са имали служебни паспорти. Публикация на "Биволъ" от 5 март съобщи за това.

Божков притежавал такъв документ от 2011 г., обясни Министерството на външните работи, издаден "на основание служебните му ангажименти като член на УС на сдружението Български съюз за физическа култура и спорт (БСФС), преиздаден през 2019г. А от съобщение на спортното министерство се изясни, че преди това паспортите на Божков и Попов са били преиздадени и през 2016г.

Наредбата за издаването на дипломатически и служебни паспорти показва, че широк кръг лица могат да получат служебни паспорти, особено в графата "членове на ръководствата на националните браншови организации, сдружения и федерации". От тази възможност са се възползвали Божков и Попов. Според изискванията притежателите им могат да пътуват с тях само при изпълняване на служебни функции.

Издаването става от външния министър или от други длъжности лица, които са получили правомощия от него след като е направена проверка на законовите основания кандидатът да притежава служебен паспорт.

Спортното министерство: Не сме съучастник в издаването на паспортите

Малко след новината за разпита на Георг Георгиев, от спортното министерство разпространиха опровержение на публикации в медиите, че Красен Кралев също е бил извикан в прокуратурата.

"Във връзка с информация, публикувана в БГНЕС, със заглавие: "Захариева и Кралев на разпит за паспортите на Божков и Попов" категорично заявяваме, че министър Красен Кралев не е призоваван под никаква форма да дава показания по тази или друга тема. Министър Кралев никога не е подписвал каквито и да е документи, свързани с процедура по издаване на лични документи на Васил Божков и Георги Попов", пишат от пресцентъра на спортното министерство.

Те добавят и още коментар, с който се опитват да не бъдат свързвани с казуса: "Разграничаваме се от темата с паспортите на Васил Божков и Георги Попов и заявяваме за пореден път, че Министерство на младежта и спорта не е инициатор или съучастник в издаването на паспорти на двамата. Опитите за пришиване на ММС към издаването на паспорти на Васил Божков и Георги Попов са откровена манипулация на общественото мнение."

Поне през 2016 г. обаче спортното министерство е взело отношение по темата и само съобщи, че тогава "изразява мнение, че няма пречки за ускореното издаване на служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов".

Външно не отговаря на въпроси за служебните паспорти на Божков и Попов

В петък (6 март) от МВнР не отговориха на въпросите на "Дневник", а в понеделник отказаха отново допълнителна информация по темата.

В единственото разпространено съобщение по темата те обясняват, че няма данни Божков да е използвал служебния си паспорт през 2019 г., "включително при последното си напускане на страната".

От външно не дават информация кой е подписал документите за издаване на служебни паспорти - министър или зам.-министър или друго ниво.

В петък те уточниха само, че са анулирали служебните паспорти на 17 февруари 2020 г. Не е ясно и защо тогава, а не още при обявяването им за издирване. Божков и Попов са в ОАЕ от края на януари. На 17 февруари правосъдното министерство съобщи, че изпраща преведените документи за екстрадиране на Божков и Попов по дипломатически път към ОАЕ. "Биволъ" пише, че на тази дата те са отправили и първото си запитване за служебните документи на разследваните.

И първият, и следващите служебни паспорти на Божков са били издадени по време на правителствата на Борисов.
През 2011 година спортен министър е бил Свилен Нейков, а външен - Николай Младенов. През 2016 година постовете се заемат съответно от Красен Кралев и Даниел Митов. При последното преиздаване през 2019 година Кралев отново е министър, а във външно е Екатерина Захариева.

Дневник