Конституционният съд (КС) е поискал от главния прокурор Иван Гешев да отстрани недостатъци в питането си за президентския имунитет, съобщи "Свободна Европа".

В края на януари Гешев зададе шест въпроса на съда, смисълът на които е дали може да се разследва президентът на републиката. Прокурорът пита например дали записаното в основния закон понятие "държавна измяна" се припокрива със записаното в Наказателния кодекс в раздел "Измяна", глава "Престъпления против републиката", както и каква е разликата между "държавна измяна" и "нарушение на конституцията" и какви са изискванията за вида и мащаба на престъплението.

КС образува дело веднага, но досега няма развитие. Говорител на прокуратурата е потвърдил пред "Свободна Европа", че е имало искане от съда за "уточнение на питането". "Не става дума за редакция, има незначителни промени", цитира го медията.

Източници на "Свободна Европа" твърдят, че става дума за изцяло редактиране на някои от въпросите на главния прокурор. Например питането дали прокуратурата трябва да прекрати или спре проверка или разследване, по които са установени данни за престъпление на държавния глава. След редакцията за "остраняване на неточности" този въпрос вече звучал доста по-стегнато и можело да бъде допуснат, твърдят от КС за медията. Очаква се утре Конституционният съд да допусне за разглеждане искането за тълкуване на основния закон.

Когато главният прокурор внесе питането си нямаше конкретен повод за това. По-късно пресцентърът му публикува безпрецедентно записи от подслушване на президента Румен Радев и командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков по повод проверка на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за конфликт на интереси на Радев за назначаването на съпругата му Десислава Радева за пиар на ВВС през 2014 г., когато още не са били семейство. Проверката е приключила миналото лято, без да е открит конфликт на интереси.

В съобщението от държавното обвинение лаконично се казваше, че данните за извършено от Радев престъпление са събрани при подслушване на ген. Стойков, като делото е за злоупотреби в армията и е спряно. До днес не е ясно по какво досъдебно производство и за какво точно престъпление е подслушван висшият офицер, както и кой съд и на какво основание е разрешил подслушването.

Авторитетни юристи определиха разпространяването на записите на президента като престъпление, а прокуратурата се защити, че това били веществени доказателствени средства, огласени с разрешение на наблюдаващия прокурор. Кой е той и кое е делото - остана неизвестно.

Дневник