Треньорът на "Берое" Димитър Димитров-Херо потвърди думите си, че само четири или пет отбора в елита на българския футбол нямат влияние върху съдийските наряди за мачовете си. Според него доказателството е, че определени съдии свирят на едни и същи отбори.

Първоначално изказването му дойде след загубата с 0:2 от ЦСКА на "Българска армия", когато той остана недоволен от реферите. В отговор Съдийската комисия отрече твърденията на Димитров и го призова да покаже факти.

"Ако въпросната Съдийска комисия иска да обори това мое твърдение, нека въведе открит за медиите жребий при определяне на съдийските назначение за всеки кръг", заяви треньорът на "Берое" в позиция, изпратена до медиите във вторник сутринта.

"Ако обаче казаното от мен толкова много не отговаряше на истината, нямаше да се прави проверка на дейността на Съдийската комисия от разследващите органи в държавата. Като редови български гражданин все още чакам да бъдат оповестени записаните разговори, за които споменаха най-високопоставени български политици. Може би тогава ще се разбере кой с кого и за какво разговаря преди мачове. Все пак имаме черно на бяло оставка на председателя на Съдийската комисия по съмнения за корупция. Това също ли е невярно твърдение", каза Димитров, според когото "Берое" е сред клубовете, които нямат "свои" съдии.

В края на октомври 2019 г. председателят на комисията Йордан Сталев беше отстранен от поста си в разгара на разследването в БФС. Съдиите отговориха с недоволство срещу съмненията срещу тях.

Димитров изтъква, че позицията му е принципна и че "съдиите са следствие, а не причина за проблема".

"И затова съм пледирал винаги те да бъдат освободени от всякакви зависимости. Съществува само един начин - трябва да бъдат ограничени възможностите на собственици на клубове или техни представители да им въздействат. Това е проблемът, който визирам всеки път, отново и отново. Правил съм го в качеството на треньор на "Лудогорец", "Литекс", "Левски", "Велбъжд", "Локомотив" (Пловдив), "Черноморец", "Нефтохимик". Бил съм последователен и доказателствата лесно могат да се намерят в непрекъснатите наказания, които съм получавал. Не съм бил щаден, независимо кой отбор съм тренирал."

Димитров завършва с думите: "Лесно е да се противопоставят на моите "неверни твърдения", нека обаче да намерят сили да се противопоставят на тези, които изкривяват футболния феърплей".

Дневник