Испанското футболно първенство Ла Лига е временно прекратено, обявиха от Професионалната лига след спешна среща в четвъртък сутрин. Причина за това са увеличените случаи на заразени с коронавирус COVID-19 в страната.

Мачове в Ла Лига няма да се играят в следващите две седмици - 28 (13-15 март) и 29 кръг (20-22 март).

Представители на Ла Лига се срещнаха с Кралската футболна федерация (RFEF) и Асоциацията на професионалните футболисти (AFA), за да обсъдят мерки.

Това се случва, след като футболистите на "Реал" (Мадрид) бяха поставени под карантина. От клуба обявиха, че играч от баскетболния им отбор е дал положителна проба за COVID-19.

"С оглед на обстоятелствата от тази сутрин и поставянето на футболистите на "Реал" под карантина, както възможните такива мерки в други клубове, Ла Лига взе решение да приложи следващия етап от обсъдените мерки, спирайки първенството за два кръга", гласи официалното съобщение на Лигата.

Освен мачовете в Ла Лига няма да се играят и срещи във второто ниво - Сегунда дивисион, както и тези от аматьорските лиги. Това е второто елитно първенство в Европа, което е прекратено временно след Серия А в Италия. Там няма да се играят мачове до 3 април.

В други държави се играе без публика, докато няколко мача от Лига Европа бяха отложени. В Англия футболистите на "Арсенал" бяха поставени под карантина, след като са били в контакт с президента на "Олимпиакос", заразен с коронавирус.

Дневник