ExoMars, европейската мисия за изпращане на марсохода Rosalind Franklin на Червената планета, отново е отложена - този път до 2022 г. Русия и европейските партньори в проекта, одобрен още през 2005 г., взеха решението, защото всъдеходът няма да е готов за старта, планиран за времето между юли и август 2020 г.

Отлагането с 2 години е, защото подобни мисии се изпращат, когато Земята и Марс са най-близо, а това няма да се случи до 2022 г.

Решението не е изненадващо, защото за трупащите се проблеми бе известно от седмици насам. Основните от тях бяха свързани с нуждата да се подобри и внимателно да се тества софтуерът за полета. Епидемията от коронавируса COVID-19 допълнително е усложнила ситуацията, защото инженерите не могат да пътуват нормално, за да спазят сроковете в малкото оставащи седмици до планирания старт.

Rosalind Franklin се изгражда с основно задача за търси живот на Марс - сега или останки от него в миналото. Затовае пред апаратурата му са поставени изключително високи изисквания за чистота и прецизност. Този висок стандарт ще трябва да бъде запазен и в двете години отлагане, за които бе решено днес. Марсоходът ще се съхранява в лабораториите на Thales Alenia Space в Торино.

Не е известно колко ще струва отлагането, както и каква сума са достигнали разходите за проекта. Европейската космическа агенция заяви, че ще се справи със собствени средства и няма да иска нови вноски от държавите, участващи в проекта.

Първата дата за полет бе през 2011 г., после мисията бе преработена и отложена за 2013 г., но проблеми наложиха да се чака до 2016 г., а после - до 2018 г.

Дневник