Oculudentavis khaungraae - това е латинското наименование на най-малкия динозавър, известен досега на учените.

В списание "Нейчър" е описано, че в парче кехлибар от Северен Миянмар е открит миниатюрен череп като на птица. "Най-странната вкаменелост", както я нарича един от учените, е попаднала там преди 99 милиона години.

Те смятат, че съществото би трябвало да е с размерите на пчелно колибри - най-миниатюрната птица днес. Това колибри обикновено не е по-голямо от 5-6 сантиметра и тежи около 1-2 грама.

Находката може да хвърли повече светлина върху това как значително по-дребните птици са еволюирали от динозаврите, които масово са значително по-големи.

Досега за най-малък динозавър се смяташе микрорапторът с тегло от няколкостотин грама и също приличащ на птица.

Същество с големината на колибри е изправено пред предизвикателство да събере сензори в много малка глава, както и да поддържа тялото топло, за да може да извършва енергични движения, каквито представлява летенето.

Структурата на очните гнезда в черепа на Oculudentavis khaungraae показва, че този дребосък вероятно е имал острото зрение на сова. Разликата е, че структурата им разкрива, че те са ловували през деня, а не са били нощни животни.

Доколко динозавърът е приличал на птица засега може само да се гадае, тъй като други части от тялото не са открити. Значителният брой зъби в долната челюст кара учените да предполагат, че той е бил хищен и се е хранил с насекоми.