Американският президент Доналд Тръмп обяви извънредно положение заради коронавируса. Това означава, че се отключва финансиране на стойност 50 млрд. долара за местните власти за справяне с болестта. Министърът на здравеопазването ще има правомощия да отменя закони и правила, за да облекчи дейността на службите по здравеопазването.

Тръмп призова болниците да активират плановете си за спешни случаи. В критични локации ще има възможност за тестове, провеждани докато хората преминават през центъра с колата си - както се пазарува във веригите за бързо хранене.

"Както знаете, Европа тъкмо бе обявена за горещата точка и ние затворихме тази граница наскоро", посочи той. Очаква се 500 хил. теста за вируса да бъдат налични идната седмица, каза още президентът, но призова хората да не се тестват, ако нямат нужда.

С тази мярка Тръмп дава възможност щати и по-малки административни единици да получат повече федерална помощ за справяне с COVID-19 и да се отпускат още средства в справянето с пандемията. Общо 1832 са случаите на заразени към момента, 41 - смъртните случаи.

"Блумбърг" отбелязва, че нараства натискът върху Тръмп от губернатори и кметове, докато те въвеждат все повече мерки на местно ниво. Тази седмица САЩ станаха свидетели на безпрецедентна отмяна на събития - Луизиана отмени първичните президентски избори, училищата в Лос Анджелис са затворени, както и в Сан Франциско, Сан Диего и Вашингтон, окръг Колумбия. Няколко щата, сред които Охайо и Мичиган, затвориха нацяло училищата си. Засега такава мярка не е предприета в град Ню Йорк, където е най-голямата система държавни училища.

Бостън отложи за септември маратона си, който е един от най-големите в света. Повечето спортни федерации също отмениха събитията си. Това важи и за университетските баскетболни мачове от серията на "Мартенска лудост", които са сред най-следените спортни събития.

Дневник