Най-младият заразен с коронавирус към момента в България е дете на 4 години, каза в предаването на Би Ти ВИ "120 минути" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който е част от Националния оперативен щаб. Става дума за установен през седмицата случай, а не за регистриран днес.

Кантарджиев обясни, че от хората с положителни проби за COVID-19 високият процент са хора, които са били в чужбина и там са се заразили, една малка част са техни контактни, а много малка част са хора, за които не може да се установи как са заболели.

Той коментира въпроса за младите хора, които според китайската статистика изкарват заболяването леко, често дори без симптоми. По думите му хората с коронавирус без симптоми са опасни с това, че може в момента да са в т.нар. инкубационен период (от контакта с вируса до проявата на заболяването) и в това време да заразяват околните. Инкубационният период е до петия-шестия ден, каза Кантарджиев и добави, че за разлика от грипа, коронавирусът се развива в продължение на няколко дена. "Много е важно човек, когато го заболи гърло, да вземе веднага мерки: след закуска - лимон", препоръча Кантарджиев. При леките случаи лечението е симптоматично, каза още той.

Той посочи, че заболяването протича най-тежко при най-възрастните и хората с хронични заболявания. Обясни, че при лечението е продължително и при по-възрастните хора дихателната мускулатура отказва.

В коментар на въпроса дали ибупрофенът вреди на пациентите с коронавирус, каквито твърдения се появиха от Франция, Кантарджиев каза, че "във Франция има толкова малко случаи, че да се направят такива капитални изводи е несериозно". Посочи, че китайските доклади, където е описана картината на база изследвания на 70 хиляди души е "капитална медицина".

Тодор Кантарджиев оцени като добри мерките, които държавата предприема. Увери, че има достатъчно тестове за установяване на вируса и призова хората да ограничат социалните си контакти.

"От тези 51 случая (на заразени към днешна дата - б.р.) имаме едни, върнали се от Италия, а Италия е пламнала - дай да се съберем роднините, да се нацелуваме, да се напием Това трябва да се прекрати", заяви той. Съобщи още, че пациентите с коронавирус в плевенската болница са в добро състояние. В Габрово възрастната пациентка се подобрява след направена пункция, а заразената жена от персонала на болницата "скучае, защото на нея нищо ѝ няма, може би заболяването е минало като лека инфекция на горните дихателни пътища".

Дневник