През февруари цените на стоките и услугите са се повишили с 0.1% в сравнение с януари, обяви Националният статистически институт. За година обаче поскъпването е 3.7%. Вижда се, че купувани напоследък по-активно стоки като консерви, чесън, алкохол са поскъпнали, а в същото време самолетните билети поевтиняват повече.

През месеца храните и безалкохолните напитки, както и образованието поскъпват с 0.6%, ресторантите и хотелите - с 0.7%, здравеопазването - с 0.3%. Без промяна са цените на алкохола и тютюневите изделия, както и поддръжката на жилищата.

Най-много през февруари за месец поевтиняват облеклото и обувките - с 2%, развлеченията и културата - с 0.8% и транспорта с 0.4%.

При храните по-отчетливо поскъпване се вижда при стоките, с които някои хора се запасяват в паниката си заради разпространението на коронавируса.

Така консервите месо са поскъпнали с 2.4%, тези с риба - с 2.9%, ракиите - с 0.4%, вината - с 0.1%, а чаят с 0.6%. При чесъна отчетеното поскъпване е с 2.4% за месец, а при листните зеленчуци - с 3.9%. Цената на хляба се е повишила с 1%, на прясното мляко - с 1.3%, а на зелето - със 7.5%. При шоколада и шоколадовите изделия поскъпването е с 1.1%.

При нехранителните продукти по-видимо поскъпват цветята - с 3.5%, климатиците - с 1.5%, пропан-бутанът - с 2.4%, мебелите - с 0.8%.

В същото време статистиката отчита поевтиняване при редица храни. При храните то е по-голямо при ябълките с 2.9%, кореноплодните зеленчуци - 4.3%, доматите - 3.5%, маслото - с 3.3%, минералната вода - с 1.1%, поевтиняло е дори свинското - с 0.5%, както и месото от едър рогат добитък - с 0.6%.

При нехранителните продукти най-видимо намаляват цените на самолетните билети - с 11.8%, което е обичайно за сезона и данните не обхващат още срива в резултат на ограничаването на полетите заради коронавируса. Страхът на хората да пътуват доведе до допълнително намаление на цените на самолетните билети, което ще бъде отчетено и през следващите месеци.

Лекарствата и лекарските услуги са поскъпнали с 0.4% през месеца. Заради обичайните намаления по магазините пък обувките са поевтинели с 3.7%, а облеклата - с 1.1%.

Дневник