Европейският футбол ще обсъжда днес тежки и важни въпроси. Ръководството на УЕФА ще разговаря с членовете си в търсене на решения.

В основата са последиците от спирането на мачовете на континента заради мерките срещу разпространението на коронавируса.

Най-напред спря италианската Серия А, а след това и други първенства, сред които и българската Първа лига.

Неяснотата кога отново ще могат да се играят мачове, съчетана със сгъстения календар на двубоите във вътрешните първенства и евротурнирите, намаляват силно възможностите за избор пред ръководството на УЕФА. Съществен е и въпросът за провеждането на Евро 2020, което е централното събитие за европейския футбол тази година.

Очакванията са Евро 2020 да бъде отложено за 2021 г. Турнирът е планиран да се проведе от 12 юни до 12 юли, в 12 държави из целия континент, като идеята на УЕФА е така да се отбележи 60-ата годишнина от първото европейско първенство.

Една от възможностите е, при отлагане на европейското, вътрешните клубни първенства да получат срок да се довършат до края на юни. Същата идея ще се обсъди и за мачовете от Шампионската лига и Лига Европа. Там вече има предложение, ако няма достатъчно време, евентуално елиминациите да са в един мач на неутрален терен. Друга възможност е от четвъртфиналите да се организира минитурнир в един град до определяне на шампиона.

Спирането на футбола променя коренно индустрията. Клубовете остават с ограничени приходи за неопределено време и това поставя в риск някои от тях. Заради положението се очаква да бъде обсъден и въпросът за валидността на правилото, според което ако футболист не получи заплатата си два месеца, може да прекрати договора си едностранно.

Има и въпроси за това при какви условия ще се довършат първенствата. В наредбата за Първа лига няма описан подобен случай за спиране на първенството. Целта в България ще е поне да се изиграят срещите от редовния сезон, когато всички отбори ще са се срещали по два пъти при разменено гостуване и при нужда ще може да се направи крайно класиране. Остава отворен въпросът дали и как ще завърши Купата на България.

Дневник