Съединените щати се изтеглят от базата "Ал Каим" и две други в идните седмици и ще напуснат изцяло иракския участък от границата със Сирия, предаде Би Би Си.

Решението за напускане на три от осемте бази, ползвани от американски войници, е знак, че Пентагонът се готви драстично да намали броя на военнослужещите в страната в момент, когато продължава напрежението и с Иран, и - заради него - с иракското правителство.

Тази седмица на церемония САЩ ще предадат оборудване на иракската армия в "Ал Каим". Тя се намира край границата със Сирия, район, който на практика не е под контрола на иракската армия, а на шиитските, проирански паравоенни групи "Хашд аш шааби", интегрирани в иракските сили за сигурност. Те се разположиха там за борбата с "Ислямска държава", а част от тях са "Катаиб хизбула" - групата, чиято ракетна атака срещу американска база даде повод на САЩ да ликвидират с дрон иранския генерал Касем Солеймани.

Напрежението в района нарасна рязко във времето около убийството на Солеймани през януари. "Катаиб хизбула", чийто лидер, известен като Абу Махди ал Мухандис бе убит в същия удар заедно със Солеймани, предупредиха, че са готови да "накарат САЩ да си тръгнат", ако не го направят сами. С необвързваща резолюция такова искане отправи и ираският парламент при спорно гласуване, показващо разделението по въпроса в иракската политическа класа.

САЩ обаче твърдят, че планират изтеглянето си от "Ал Каим" и други райони още от миналата година, защото опасността от "Ислямска държава" вече е по-малка, но и защото са нараснали притесненията за безопасността на американските и коалиционни сили. "Ключов фактор в преценката на решението да се преместят сили другаде" е близостта на базата до сили на "Катаиб хизбула", казва все пак за Би Би Си неназован високопоставен представител на американските власти.

Изтегляне ще има от още две бази - авиобазата в Кайяра (Северен Ирак), използвана при отвоюването на Мосул от "Ислямска държава", и разположената край Киркук, където бе убит американец, нает от армията, при атака на "Катаиб хизбула".

Не е известно каква част от тези войници ще напуснат и каква ще отидат в други бази. Смята се, че силите на САЩ в Ирак към момента наброяват 5200 души.

Дневник