Жителите на Козлодуй трябва да спазват вечерен час, а в допълнение им се забранява да посещават паркове, градинки, спортни и детски площадки. Това става със заповед на кмета на обшината Маринела Николова, а мерките са насочени срешу разпространението на новия коронавирус.

Заради заразата България е в извънредно положение от 13 март, но то не предвижда толкова строги ограничения. Днес главният прокурор Иван Гешев се обяви за въвеждане на вечерен час в цялата страна.

Към момента в България има регистрирани 81 случая на заболели от новия коронавирус, като двама вече починаха (развитието на ситуацията на живо можете да следите тук).

От вчера на жителите и гостите на Козлодуй се забранява да напускат домовете или хотелските си стаи между 22 и 6 часа. Изключение се допуска само за работещите на смени и нуждаещите се от спешна медицинска помощ.

В допълнение към затварянето на големите търговски центрове, заведенията, игралните зали, фитнесите и салони за танци, което е валидно за цялата страна, от вчера в Козлодуй вече нямат право да работят и пазари, павилиони, лавки за закуски, баничарници, вендинг автомати и кафе автомати. В търговски обекти се забранява продажбата на разливни напитки.

Всички, завърнали се от чужбина, трябва да спазват карантинен срок в домашни условия, като попълват и декларация. Техен ангажимент е и информират по телефон личния си лекар за здравословното си състояние.

На страницата на общината кметът Маринела Николова посоча, че всяка община има автономията да въвежда допълнителни мерки по време на извънредно положение. "На нашата територия има стратегически обект (АЕЦ "Козлодуй", б.а), така че сме длъжни да бъдем стриктни и безкомпромисни", допълва тя.

Дневник