ГЕРБ предлагат да има данъчна отсрочка за бизнеса до 30 юни за данъка върху печалбата. Мярката е внесена между първо и второ четене на законопроекта за извънредното положение. Днес изтече крайният срок за внасяне на текстове, а автор на идеята е шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ).

Според предложенията на управляващите няма да има промяна по отношение на внасянето на ДДС, както настояваше бизнесът.

Така внесени предложенията изменят и сроковете за внасяне на изравнителния данък върху печалбата за 2019 г.. Вместо до 31 март, бизнесът ще трябва да го внесе до 30 юни. Крайният срок за годишните финансови отчети също отиват за 30 юни. Авансовите вноски пък ще се правят съобразно декларираните от фирмите финансови резултати за 2018 г.

Важно е да се знае, че промените важат и за едноличните търговци и земеделските стопани.

Отстъпката от 5%, която ползват гражданите при предсрочно внасяне на данък сгради за цялата година до 30 април, се удължава също до 30 юни.

Според предложенията на управляващите в рамките на извънредно положение – за сега до 13 април, се спира образуването на нови изпълнителни дела от страна на Националната агенция за приходите (НАП). Няма да се обявяват нови вещи и имоти за публична продан, няма да се налагат нови запори. Изключение ще има само при особено важни държавни интереси.

Давностните срокове също спират да текат. Иззетият от Агенция „Митници” етилов алкохол пък ще може да се предоставя безплатно на болници, БЧИ, социални домове и др. за дезинфекция, гласят още предложенията на Менда Стоянова.

Текстовете целят и да освободят от акциз спирта, който се освобождава от Държавния резерв.

Предвижда се още през 2020 г. да не се изплащат средства за представително облекло на държавните и другите служители в изпълнителната власт. Това вероятно ще се отрази на заплатите им.

До 13 април се спира обявяването на нови обществени поръчки, освен в особено важни случаи, гласят още промените.

Всички тези предложения на ГЕРБ ще бъдат гласувани в четвъртък в правна комисия, а в петък и окончателно в пленарна зала.

Клуб Z