Германия спира програмата с Турция за прием на сирийски бежанци поради затварянето на границите на Европейския съюз с цел ограничаване на епидемията на новия коронавирус. Това заяви вчера говорителят на германското вътрешно министерство, цитиран от "Франс прес" и БТА.

"Вътрешното министерство е поискало временно спиране на механизма" за прием на сирийски бежанци "поради ограниченията за пътуванията", наложени от вчера в ЕС, каза говорителят и увери, че той ще бъде възстановен, "когато това стане възможно".

Международната организация по миграция (МОМ) и Върховният комисариат за бежанците на ООН (UNHCR) във вторник официално са спрели програмите си за прием на мигранти, отбеляза говорителят, цитиран от ДПА.

Във вторник Европейският съвет взе решение за затваряне на границите на ЕС за чужденци. Държавните лидери одобриха предложенията на Европейската комисия да се затворят външните граници на ЕС за нежизненоважни пътувания на лица от трети държави в рамките на 30 дни.

В рамките на програмата Германия прие около 5 хил. бежанци от 2012 г. досега, отбелязва "Дойче веле".

За хилядите бежанци, живеещи в нехигиенични условия в лагери в Турция и Гърция, последиците от избухване на коронавируса може да са катастрофални, предупредиха хуманитарни организации.

Германия ще продължи да приема деца бежанци в нужда от лагери въпреки затварянето на границите.

Дневник