Ако въведените ограничения и карантината се спазват, до три месеца България може да се справи с кризата, заради новия коронавирус. Това сочи математически модел на БАН, съобщи на пресконференция днес в Министерски съвет проф. Николай Витанов от Институт по механика към академията.

Той посочи, че според анализите предприетите мерки работят и първите положителни новини, за започване на намаляване на броя на болните, могат да се чакат до три седмици. България е в извънредно положение, с цел ограничаване на разпространението на болестта, от 13 март и за сега то е със срок до 13 април, тоест малко повече от три седмици.

За момента доказано заразените с новия коронавирус в страната са 94, като трима вече са починали. Подробности за ситуацията с епидемията в страната в реално време можете да следите тук.

Ръководителят на Националния оперативен щаб за справяне със заразата ген.-майор Венцислав Мутафчийски посочи, че математическите модели са ценно допълнение към другите, които се използват за прогнозиране на динамиката на разпространение на заразата. Той допълни, че на база възраст на населението и брой заразени, могат да се правят прогнози в кои райони на страната ситуацията ще е най-тежка, така че към тях да се пренасочват ресурс и специалисти.

По отношение на спазването на ограниченията за събиране на много хора, ген. Мутафчийски отбеляза, че пропуски се забелязват в ромските квартали и в следващите дни там ще бъдат насочени усилията на МВР, здравни инспекции и медиатори. За момента няма данни за броя на санкционираните, които не са спазили наложената им задължителна карантина.

Дневник