Не всяка суха кашлица е свързана с коронавирус", заяви пред БНТ пулмологът д-р София Ангелова, председател на Национална асоциация за профилактика на белодробните заболявания.

Тя напомни, че при появата на първите симптоми на респираторно заболяване трябва да се обадим на личния си лекар. "Задължително по телефона всеки от лекарите разпитва пациента - ако той се е върнал от епидемичен район, ако дава епидемична анамнеза, естествено ще бъде насочен за изследване за коронавирус. Никой от нас на предния фронт не може да познае дали става въпрос за COVID-19 или не", заяви д-р Ангелова.

"Искам да отправя един апел към хората - да не се страхуват, защото страхът намалява имунната система и човек може да заболее от друго заболяване. Това, че ще се заразиш с коронавирус, не означава, че ще умреш", каза още тя.

"Ако от 100 души 70 са заразени - 70% от тях - това са 50 души, ще преживеят заболяването много леко. Те дори няма да го усетят. То ще бъде под формата на една настинка. Проблемът е, че именно тези хора ще посеят заразата. Затова е важна точността към лекарите, за да можем навреме да се ориентиране в диагнозата", подчерта д-р Ангелова.

Дневник