Количеството от 8000 защитни маски, които днес правителството обяви, че ще предостави на личните лекари, означава, че на всеки лекар и медицинска сестра в кабинет ще се падне по една. Това съобщи Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Осигурените от правителството маски са за еднократна употреба, уточнява сдружението. Според него тази първа стъпка в подсигуряването на лични предпазни средства за общопрактикуващите лекари е доста закъсняла и недостатъчна, а затова не е било необходимо дори да се обявява.

"Малкият брой ни изправя пред трудно решение как да бъдат разпределени тези маски", пише сдружението.

"Така предоставеното количество означава, че всеки от тези 8 000 трябва да получи по 1 маска. Въпросът е как да стане това и има ли смисъл. Не обсъждаме финансовата част, при която доставката на заветната маска, многократно ще надхвърли стойността ѝ. Ситуация, която обезсмисля безвъзмездността на подкрепата", отбелязва съсловната организация.

По данни към март 2019 г. личните лекари в страната са 4 170 като повечето имат по една сестра, някои нямат, но други имат по повече от един сътрудник. Така общият брой работещи в кабинетите е около 8000 души.

Днес представители на правителството съобщиха, че очакват 1 млн. маски от Турция, а след това от други държави и българско производство, които болници, спешната помощ, службите на МВР, държавната администрация, пожарната и граничарите.

Дневник