Европейският съюз отговори на коронавируса, определен от германския канцлер Ангела Меркел като най-голямото предизвикателство от Втората световна война насам, с широк кръг от мерки, целящи да се ограничи разпространението на заразата и последващите вреди за икономиката, пише "Ройтерс".

Блокади

Лидерите на ЕС затвориха външните граници на съюза за 30 дни с опция този срок да бъде удължен.

Държавите членки въведоха национални блокади, затвориха барове, ресторанти и кина и отмениха събития, на които обикновено се събират много хора.

За да продължи движението на стоки във вътрешния пазар на ЕС, Еврокомисията предложи "зелени коридори" за камионите, превозващи стоки през границите.

Икономически стимули

Управителният съвет на Европейската централна банка реши да задейства програма за изкупване на ценни книжа за 750 млрд. евро, за да подкрепи финансовата стабилност в условията на разпространението на новия коронавирус. В тази схема за пръв път са включени и гръцките облигации.

ЕЦБ освен това предостави на банките допълнителна ликвидност и облекчи капиталовите изисквания, за да успеят да се справят с по-големи проблеми с плащането на заеми от кредитополучателите.

Финансовите министри на страните от еврозоната се споразумяха за фискални стимули от 1% от БВП, или 120 милиарда евро, и обявиха мерки на стойност 10% от БВП, или 1.2 трилиона евро, за да предотвратят фалити на компании и уволнение на служители. Правителствата обещаха, че ще има и още мерки, ако са необходими.

Европейската комисия и финансовите министри на ЕС решиха, че националните правителства могат да харчат колкото искат, за да се преборят с епидемията, без риск да влязат в конфликт с бюджетните правила на ЕС.

Европейската инвестиционна банка предложи почти 40 милиарда евро допълнително финансиране за малки и средни компании.

Страните от еврозоната обмислят как спасителният им фонд с неизползван капацитет от 410 милиарда евро да заработи в подкрепа на икономиката.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви днес, че разглежда всички инструменти на свое разположение, включително смекчаване на правилата за дълга на държавите членки и емитиране на общи облигации за еврозоната.

Медицински доставки и ваксини

Европейската комисия обяви вчера стратегически резерв от медицинско оборудване, като например респиратори и предпазни маски, за да помогне на страните от ЕС, борещи се с пандемията от COVID-19 (повече четете тук).

Еврокомисията мобилизира 140 милиона евро публично и частно финансиране за изследвания за ваксини, диагноза и лечение. Освен това обеща 80 милиона евро финансова подкрепа за германската фирма CureVac, след като се появи информация, че Вашингтон опитва да я убеди да премести изследванията за ваксина срещу коронавируса в САЩ и да даде на страната ексклузивен достъп до резултатите.

Връщане на граждани
ЕС плаща 75% от разходите за връщане на граждани на ЕС, намиращите се на друго място по света.

Дневник