Болница "Александровска" в София търси 222 000 лева, които иска да използва за купуване на 5 респираторни апарата от Япония. Средствата трябва да се съберат за 20 дни, защото ще бъдат доставени.

Лечебното заведение е поръчало общо 15 дихателни машини, като за десет от тях са дарили "Фантастико" и "А1", съобщават от болницата. За останалите пет "Александровска" разчита на помощта, както на физически лица, така и на компании. Така болницата ще е подготвена да приема тежко болни пациенти с коронавирус.

Заради пандемията COVID-19 в света има недостиг на защитните облекла и апаратура. Производителите на дихателни машини изработват само по поръчка, а докато текат преговорите и процедурите по обществени поръчки и доставки минават месеци. В същото време респираторните апарати са от изключително значение за поддържането на живота на тежко болни пациенти с коронавирус.

Болниците в София, които приемат пациенти, заразени с COVID-19, са: Военномедицинска академия (ВМА), Инфекциозна болница, "Пирогов", "Александровска", Белодробна болница и общинската Втора градска болница. В страната тези пациенти се поемат от инфенкциозните отделения в многопрофилните лечебни заведения.

Желаещите могат да дарят на болница "Александровска" тук.

Дневник