Старозагорският митрополит Киприан призова вярващите да се придържат към указанията на кризисния щаб и да си останат вкъщи. "Проявете смирена мъдрост и останете вкъщи. Ние - пастирите Христови - ще се молим за вас и вашите семейства от дома на Отца ни - от Христовия дом", се казва в обръщение на митрополита към представителите на епархията.

По думите му "това не е отказ от участие в богослужение, а вътрешна жертва, положена за опазване на здравето на другите вярващи.

Пловдивският митрополит Николай вчера застъпи подобна позиция докато официалната позиция на Българската православна църква е за участие в богослужения със спазване на дистанция и периодична дезинфекция.

"Отправям гореща молитва заедно с всички вас и призовавам: нека Лечебницата на Христос - храмовете - да останат отворени, а ние ще имаме грижата да изпълним всички предписания и съвети на Националния оперативен щаб, на светските и лекарските власти, за да ни даде Бог да влезем заедно в радостта на предстоящата Пасха", пише Киприан.

Той призовава хората, които имат крайна необходимост да отидат в Божия дом, да спазват необходимата минимална дистанция до който и да е друг и да избягват да се докосва до каквато и да е повърхност, въпреки че църковнослужителите извършват постоянна дезинфекция.

Нека да се молим Бог да помилва не само нас и близките ни, но и целия ни народ, всяко страдащо сърце. Да даде сили на всички граждански власти, на българските лекари, които сегашния си делник рискуват живота си, на военните и правителството, както и на всички трудови хора, които с тихото изпълнения на задълженията си доказват духовността на всяко Божие чедо, призовава сталозагорският митрополит.

Дневник