Лидерът на БСП Корнелия Нинова демонстрира подкрепа за частичното вето, което президентът Румен Радев наложи на закона за извънредното положение заради коронавируса, въпреки че държавният глава критикува модела за борба със спекулата, който социалистите предложиха.

В своя позиция Нинова казва, че резервите на президента по закона са основателни и повтарят аргументите на БСП, изказани в парламента.

"Многократно настоявахме правителството да представи план за социално-икономически мерки в подкрепа на засегнатите от кризата, както направиха редица европейски правителства. Това не се случи в закона. Нещо повече - поискахме актуализация на бюджета с ясно разписани средства за подпомагане на домакинствата. И това наше предложение беше отхвърлено. Противопоставихме се на крайните мерки, засягащи свободата на изразяване и налагане на цензура. Гласувахме против текста, с който се наложи ограничаване на свободата на словото. Не подкрепихме и възлагане на изрични правомощия на армията в закона. Тя може да се включи и по сега действащия закон, без да и се дават извънредни права. Правителството компенсира безсилието си да се справи с кризата и хаоса, който създаде, с прекомерно увеличение на силовите мерки", се казва в позицията на Нинова.

В изявлението си президентът Румен Радев казва: "Спекулата с най-необходимото - дезинфектанти и лични предпазни средства, руши така необходимото доверие в обществото. Срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки, но те от своя страна не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане на дългоочакваното понижаване на цените на топлоенергията и горивата, да възпрепятстват очакваното сезонно намаление на редица стоки. Така предложеният модел за борба със спекулата на практика прави невъзможен вноса на животоспасяващи лекарства и продукти, чиято цена на международния пазар се повишава."

Така държавният глава на практика критикува приетия по предложение текст в закона, с който ще се контролират цените. Става въпрос за разпоредбата, че по време на извънредно положение търговците са длъжни да предоставят стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени през последните три месеца преди обявяването на извънредното положение. При нарушения се предвижда глоба от 5% от оборота от предходната година, а за физическите лица - санкция от 20 до 100 хил. лв. Бизнесът критикува промените.

"Що се отнася до борбата със спекулата: както многократно заявихме - недопустимо е в този тежък за целия народ момент, някой да трупа печалби на гърба на болестта и нещастието на хората. Настояваме за справедливост", се казва в позицията на Нинова.

Дневник