Няма да има лимити в отговора на еврозоната на бързо разрастващата се епидемия от коронавируса, заяви председателят на Еврогрупата Мариу Сентену, цитиран от "Ройтерс".

Управителят на португалската централна банка Карлуш Коща по-рано призова за общ и широкообхватен отговор от Европа, допълващ схемата на Европейската централна банка за изкупуване на облигации, и за гъвкавост по отношение на фискалната дисциплина и държавната помощ, както предложи Европейската комисия.

"Европейският отговор няма да има ограничения и ще показва повече солидарност", каза Сентену пред репортери в Лисабон в отговор на въпрос дали е съгласен с емитирането на общи "коронаоблигации" за предотвратяване на потенциална нова дългова криза.

Миналата седмица управителният съвет на Европейската централна банка реши да задейства програма за изкупване на ценни книжа за 750 млрд. евро, за да подкрепи финансовата стабилност в условията на разпространението на новия коронавирус.

Мерките са опит да се предотврати рецесия като последвалата през 2008 г. и особено ситуация, при която едни страни (като Италия) ще бъдат по-силно засегнати от други от задълбочаващия се срив на икономическата активност. С тях само за тази година ще бъдат изкупени книжа за 1.1 трлн. евро, или 6% от БВП на страните от еврозоната.

Сентену заяви, че ЕЦБ и Европейската комисия вече са предложили серия от "много значителни" мерки за борба с последиците от коронавируса върху икономиката, добавяйки, че се работи по още мерки, които ще се обявяват всяка седмица.

Дневник