С над 100 хил. души за денонощие е нараснал борят на заразените с коронавирус по света. А изследвания от круизния кораб, който в началото на кризата бе поставен под карантина край Япония, показват, че 17 дни след като пътниците слязоха от него, все още по повърхности е открит вирусът. Това обяви тази сутрин председателят на Националния щаб за борба със заразата ген. Венцислав Мутафчийски. Вирусът показва удивителна устойчивост, което означава, че дезинфекцията на помещенията, в които се стои, трябва да е фанатична, обяви той.

В отговор на въпрос за разминавания с данни Мутафчийски уточни, че заразените от Стара Загора са двама, като единият е в болница.

Той обяви и че до три дни всичките 380 болници в страната трябва да докладват на щаба за готовността си да приемат в специални отделения болни от коронавирус, като трябва да посочат колко легла са отделили, колко персонал и колко респиратори имат. По оценките на Мутафчийски подготовката на болниците върви с бързо темпове и с разбиране от страна на мениджмънта.

Той изказа удивлението си от това, че вместо хората да осъзнаят причината за въведените ограничения, те се опитват да ги заобикалят. Съобщи за злоупотреба с декларации и с местожителство в малките населени места, с които целят да преминат през контролните пунктове, поставени на пътя им към големите градове. Той съобщи за опашки за пререгистрация по адрес.

Шефът на щаба коментира, че в редиците на армията има особено бдителност, още повече че предстои заминаване на контингент за Афганистан, който е поставен под карантина. Двама от военните са се разболели в резултат на простуда и няма да заминат на мисията, въпреки че нямат коронавирус.

Дневник