246 002 лв. набра кампанията "Помогни сега", която стартира преди 10 дни с цел да се ограничи разпространението на коронавируса на територията на община Шумен. До днес дарителите са 40 - фирми и частни лица, показва справката на Стопанска камара-Шумен, титуляр на сметката на кампанията.

Наред с големите дарители - "Алкомет" АД /100 хил. лв./, "Фикосота" /60 хил. лв./ и "Теси" ООД /30 хил. лв./, в кампанията се включват и граджани с вноски от по 10 лева. Пълният списък на всички вижте тук.

Средствата се харчат с решение на Общинския кризисен щаб. До момента са изразходвани 212 933,59 лв. От тях 131 659,84 лв. са дадени на МБАЛ-Шумен за закупуване на апаратура, бързи тестове, предпазни средства и дезинфектанти. 81 158,86 лв. са разпределени за предпазни средства и дезинфектанти за общинските лечебни заведения и за общинските предприятия. 114,89 лв. са отишли за банкови такси. /Вижте точно за какво са изразходвани средствата, като отворите файловете под текста/.

Благодарност към включилите се в кампанията изказа днес кметът на Шумен Любомир Христов:

"Благодаря на всички, които се включиха в дарителската кампания „Помогни сега“. Няма по-подходящ момент да покажем нашата загриженост и солидарност, защото и Шумен вече е на картата на пандемията COVID-19. МБАЛ-Шумен се нуждае от жизненоважна техника, апаратура и консумативи за лечение на заболяването. Заразата може да застигне всеки от нас, наши близки или приятели. Затова е изключително важно болницата да бъде подготвена. Не трябва да допускаме ситуация, в която да се налага на лекарите да избират кого да спасяват. Трябва да направим така, че медиците ни да са защитени, защото те са хората, които първи се изправят с лице срещу опасността.

Като изказвам още веднъж моето огромно уважение и моята благодарност към всеки един от дарителите, отново се обръщам към бизнеса и професионалните организации да се включат в дарителската кампания и да подпомогнат с финансови средства действията на медицинските и общинските власти. Заедно можем да преодолеем опасността и да спечелим битката срещу заразата".

Сметката на кампания „Помогни сега“ е Уникредит Булбанк - Шумен, IBAN: BG24UNCR70001523957520, BIC: UNCRBGSF, Титуляр: Сдружение “Стопанска камара – Шумен”.

Извън кампанията "Помогни сега", МБАЛ-Шумен е получила дарения от няколко фирми и граждани. Юрий Трънчев е дарил 42 000 лв., "Интръст" ЕАД - 5 000 лв. Извън паричните дарения в подкрепа на кампанията фирмите "Питон", "Бултекс", "Саймън студио", "Попов-С.И.Е. са предоставили безвъзмездно маски, защитни облекла и ръкавици.

ШУМ.БГ