Рязък спад на заявленията за издаване на нови документи за самоличност отчете МВР.
"На 9 март са приети за издаване 5691 лични карти, 4302 паспорта и 1269 свидетелства за управление на моторни превозни средства, са приети 1269. За сравнение на 23 март, са приети 1071 лични карти, 295 паспорта и 271 свидетелства за управление", каза на брифинг Светлана Ценева, директор на дирекция "Български документи за самоличност".

Тя припомни, че със закона за извънредното положение срокът на валидност на личните карти и шофьорските книжки, изтичащи в периода 13 март - 31 октомври 2020 г., се удължава автоматично с шест месеца. "Тези документи обаче ще са валидни само и единствено на територията на страната", подчерта тя. При обявяването на удължаването на срока министърът на вътрешните работи Младен Маринов каза, че с изтеклите документи ще може да се влиза в страната и по думите му нямало да има проблем с тях да се минават и други граници.

"Имаме рязък спад на подадените заявления за документи в последната седмица, което означава, че режимът, който е въведен се спазва от гражданите", смята Ценева. Тя не можа да назове броя на хората, на които предстои смяна на документи, но посочи, че били "доста хиляди", а най-натоварени ще бъдат периодите юни-август и ноември-декември 2020 г.

С шест месеца се удължава и срокът на валидност на документи на граждани на ЕС и членове на техните семейства, както и на документите за постоянно и дългосрочно пребиваващи в страната чужденци, напомни директорът на Дирекция "Миграция" в МВР Николай Николов.

Продължително пребиваващите в България, чиито документи изтичат сега, но са извън страната (например чуждестранни студенти), имат срок до 14 дни след изтичане на извънредното положение да се завърнат в страната, за да заявят новите си документи. Прекъсването няма да се счита за нарушение, посочи Николов.

Дневник