Новите случаи на заболели от коронавирус са 33, каза началникът на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг в 8 часа, без да посочи от колко проби. С тях броят на положителните проби (общо) нараства на 276.

Болниците са предоставели списъкът за леглата, които са подготвени за епидемията от коронавирус - те са 7473, от тях 1137 са в София. В интензивните отделения леглата са 1347, от които 518 - в София, информира още Мутафчийски и уточни, че това не е пълният капацитет на болниците, а леглата и респираторите, които са отделени за такива болни. Увеличен е десетократно капацитетът на болниците.

Новите области, в които има положителни проби, са Кърджали и Хасково, а от последните излезли 12 проби 3 са в Бургас - жена на 22 години и две деца - на 3 и 8 години. Тригодишното дете е и най-младият пациент в България. Заразените деца са контактни лица на един от лекарите. Жената била пътувала до Великобритания. В Пловдив има нови четири случая - мъж на 50 години и две жени на 56 и 58 години, и мъж на 62 години. "Има втори случай за деня в Инфекциозна болница в София - мъж на 36 години, има и три амбулаторни случая. Общо 4 са случаите в тази болница, каза Мутафчийски. В Кюстендил също има случай на мъж на 57 години.

Няма нови интубирани случаи, пациентите, които са в тежко състояние, се наблюдават. Изработени са препоръките за освобождаване на болни, диагностицирани с коронавирус, в добро общо състояние, с подобрени клинични показатели, информира още Мутафчийски. Те ще остават в домашна карантина и след 21 дни ще бъде извършена процедурата по потвърждаване. Началникът на щаба обяви, че се обмисля идеята за препоръка в едно семейство ако се установи случай на заболял, да се постави цялото семейство под карантина.

До момента в България са направени 6454 теста, от които 4800 са в София, като това не са само първични тестове, има и повторения и потвърждения. От три дни заболяваемостта нараства с 10-14% дневно.

Дневник