На задължителна карантина за срок от 28 дни ще подлежат всички хора, при които е потвърден случай на COVID-19. Това пише в заповед на здравния министър Кирил Ананиев, разпространена до медиите.

За заразените без сериозни симптоми карантината ще важи от датата на теста, който потвърждава наличието на болестта. За тези, които са били настанени в болница, домашната изолация ще започва да важи считано от датата на изписването от болничното заведение.

От здравното министерство посочват, че за леки симптоми се определят температура под 38 градуса, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми (като гадене, повръщане и/или диария).

Досега карантината за установените с коронавирус беше поне 21 дни. За неустановените случай пък е 14 дни. Санкцията за неспазване на карантина е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 до 50 хил. лева.

Тъй като боледуването може да е по-продължително, още при обявяването на първите мерки за поставяне под карантина властите обсъждаха вариант да дадат възможност на личните лекари да издават болнични до 28 дни. Няколко дни по-късно те дадоха тази възможност на личните лекари, които вече могат да дават двойно по-дълъг болничен.

По рано днес се разбра, че заразените с коронавирус в страната са 293-ма души. За денонощие техният брой се е увеличил с 50. Най-младият заразен е на 3 години, а най-възрастният - на 81 г. Сред заразените са и 13 души медицински персонал, като в повечето случаи това е станало при пътувания, а не по време на работа. Има и двама служители на МВР с коронавирус.

От началото на епидемията има 9 души оздравели, при които две отрицателни проби са показали, че не са носители на коронавируса. Шестима са освободени за домашно лечение на база добри клинични характеристики, без още да има потвърждение, че не са заразни.

Дневник