Средният период, за който вирусът изчезва в организма, е 28 дни, но има и случаи, отбелязани в медицинската литература, за 37 дни, през които заразата е активна. Доста бавно върви изчистването. Единственият случай в България за по-кратко изчистване е за около 10 дни. Това каза пред Би Ти Ви ръководителят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

"Ние сме в началото и не можем да правим никакви изводи как ще протекат нещата. Идеята на ограничителните мерки е да има по-малко заразени, за да издържи здравната система. Тук не сме изпитали и частица от това, което ни предстои. Вече се говори как ще излизаме от нещата, а ние не сме почнали. Предстоят ни най-тежките времена", заключи той.

Коментира, че по света заради огромния брой заразени е нарушен основният принцип на медицината - да се прави най-доброто за всички и лекарите са поставени пред тежка дилема, в която да изберат на кого да помогнат. "Ако в България се достигнат такива върхови стойности и в България, и тук така ще стане. Нашите мерки са, за да няма лавината от загинали, дай, Боже, да имат успех", допълни той.

Вижте още от изказването му във видеото.

Дневник