Смъртните случаи в Испания от COVID-19 продължават да достигат рекорди - 838 души са починали за един ден, като общият брой на покойниците в страната вече е 6528, показват данните на агенция "Ройтерс". По-зле е положението само в Италия. Броят на заразените скочи с близо 6500 за ден до общо 78 797.

Премиерът Педро Санчес обяви снощи, че всички работещи в сфери, които не са жизненоважни, трябва да си останат у дома за две седмици. Те щр продължат да получават заплатите си, но ще изработят часовете си по-късно. Мярката е в сила от 30 март до април.

Профсъюзи приветстваха мярката, но бизнес асоциации предупредиха, че този ход ще се отрази тежко на индустрията и че може да превърне кризата от икономическа в социална.

Санчес използва обръщението си да призове ЕС към "обединена икономическа и социална страгегия" и да предприеме мерки за справяне с дълговете, до които ще доведе коронавируса. "Не разбираме защо еврозоната, която има обща валута, няма обща фискална политика", каза той.

Общият брой на заразените по света е почти 665 хиляди души и това са известните от тестове или потърсили медицинска помощ. Мнозина специалисти казаха, че поне в най-пострадалите държави броят на заразените вероятно е 10 пъти повече. Водещи са САЩ с над 123 хиляди заразени, Италия - с повече от 92 хиляди, Китай - 81 439, Испания - 78 797, и Германия - 57 695, сочат данни на "Ройтерс". Излекувалите се са над 140 хиляди.

Дневник