"Уимбълдън" няма да се проведе тази година заради пандемията от коронавирус. Това заяви вицепрезидентът на Германската тенис асоциация Дирк Хордорф, който очаква на среща в сряда организаторите да обявят, че най-старият турнир от Големия шлем се отменя.

Заради пандемията мачове в тениса няма да има поне до 7 юни, като надпреварата трябва да се състои от 29 юни до 12 юли. Наскоро от "Ол Инглънд клъб" изключиха вариант, при който "Уимбълдън" да се проведе без публика, а евентуално отлагане би довело до големи затруднения по организацията и пренареждането на календара.

"Вече е направено необходимото и "Уимбълдън" ще бъде отменен с решение в сряда. Няма съмнение в това. Това е правилното решение в настоящата ситуация", каза Хордорф пред "Скай спортс".

Отлагането на олимпийските игри за догодина ще отвори място в календара, но е малко вероятно "Уимбълдън" да бъде пренасрочен за друга дата. В комплекса само два корта са закрити и турнирът не може да се проведе в края на лятото заради настъпването на дъждовния сезон.

"Напълно нереалистично е да си представим, че с ограниченията за пътуване в момента ще бъде организиран международен тенис турнир, за който ще пътуват стотици хиляди хора от цял свят. Това е немислимо", допълни вицепрезидентът на Германската тенис асоциация.

"Уимбълдън" се провежда от 1877 г., като турнирът не се състоял в десет случая по време на световните войни. За последно той е бил отменен през 1945 г.

Организаторите на "Ролан гарос" вече обявиха, че пренасрочват турнира от края на май за втората половина на септември. Според Хордорф решението на Френската тенис асоциация не е съгласувано с всички засегнати страни, като новите дати съвпадат с други надпревари и биха изместили фокуса от тях.

"Едностранното поведение на организаторите им донесе критики от всички и мога да прогнозирам, че Откритото първенство на Франция няма да се проведе според предвиденото", допълни Хордорф.

Повлиян от отлагането на "Ролан гарос" е турнирът в София, който трябва да се проведе от 27 септември до 4 октомври. Организаторите обявиха, че очакват становище от Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) за евентуално пренасрочване.

Дневник