Излязох да побягам и нещо удивително се случи". Това беше първата реакция на Гарет Алън, който пробяга маратон... в задния си двор.

Ограничен от мерките срещу коронавируса и с импровизирано трасе в градината, което включва четири завоя и подкрепителен пункт, той измина 49.688 км в продължение на 6 часа. Алън завъртя 1254 обиколки, като преодоля класическата дистанция в маратона (42.195 км) за време 5.02:20 часа.

 Бягането на англичанина е част от благотворителната му инициатива, която цели да събере пари за училище и ръгби клуб в Саутхемптън. За 2020 г. Алън си е поставил предизвикателство да пробяга малко над 19 473 километра (12 100 мили), като отменените състезания не го спират към целта.

В интервю за "Скай" Алън заяви, че идеята за маратон в градината е дошла спонтанно. Той определя бягането като социално събитие и е движен от желанието да събере повече хора, като близо 400 хиляди са гледали събитието във "Фейсбук". 

"Не беше чак толкова скучно. Семейството ми беше с мен и ми казваха какви са отзивите на хората", каза Алън.

Първоначалната му идея е да измине 1066 обиколки, но с допълнително условие. Ако по време на бягането събере над 1066 долара от дарения в интернет, англичанинът ще продължи да бяга и ще спре едва когато стигне 6 часа.

Засега благотворителната му инициатива е събрала 2555 паунда.

Дневник