Европа достави медицински материали на Иран за първи път чрез търговския механизъм за бартер, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Франция, Германия и Великобритания потвърждават, че чрез междубанковия механизъм ИНСТЕКС (INSTEX) успешно е проведена първата трансакция за износ на медицински материали от Европа в Иран, се казва в съобщение на германското министерство на външните работи, достъпно и в "Туитър". Сега ИНСТЕКС ще работи по други трансакции с Иран и ще продължи да развива механизма, уточни министерството.

Намирането на лекарства и други медицински пособия е проблем за Иран от над година заради връщането на американските санкции, а здравната система на страната е под напрежение. Известният като COVID-19 коронавирус обаче, причинил най-малко 2898 смъртни случая по данни от тази сутрин, и заразил 44 606 души стана повод експерти да приветстват трансакцията като закъсняла, но крайно необходима в трудния миг.

В Техеран говорител на външното министерство заяви на 14 март, че са получени медицински материали или финансова помощ от страни като Германия, Азербайджан, Китай, Обединените арабски емирства, Франция, Великобритания, Япония, Катар, Русия и Турция. В Иран заразените от коронавируса над 40 000, а починалите - 2757.

ИНСТЕКС беше създаден през януари 2019 г. и одобрен месец по-късно от няколко европейски страни за заобикаляне на американските санкции срещу Иран, като чрез механизма се избягва употребата на долари. Системата функционира като бартер, така че Иран да може да продължи да изнася петрол и да внася в замяна други продукти.

Дневник