Украинският парламент одобри днес вдигането на забраната за продажба на земеделски земи, което ще позволи на страната да получи помощ на стойност 8 млрд. долара от Международния валутен фонд (МВФ), предаде "Асошиейтед прес".

Законът, за който отдавна настояват икономисти, за да се стимулират инвестициите в селското стопанство, бе приет с 259 гласа "за" от парламента с 450 депутати късно снощи. Той отваря пазара за земи за украински граждани от 1 юли 2021 г., а за украински компании - от 2024 г.

Украинците ще гласуват на национален референдум дали да позволят на чужденци за купуват земеделска земя.
Украинският президент Володимир Зеленски подчерта пред парламента колко е важен заемът от МВФ. Наистина е важно за нас да подпишем меморандума с МВФ и знаете добре, че двете основни условия са законът за земята и банковият закон, каза Зеленски.

По-рано вчера депутатите одобриха банковия закон на първо четене. Той не позволява на бивши собственици на банки, които са били национализирани или ликвидирани, да получат отново право на собственост или да бъдат компенсирани с държавни средства. Според Зеленски щом Украйна изпълни условията на МВФ, ще получи първия транш от 1.75-2 млрд. долара до 15 дни. /БТА

Дневник