Загубата на вкус и обоняние може би е най-добрият индикатор за COVID-19 - този симптом изпитват около 60% от пациентите, които след това са дали положителна проба. Данните идват от приложение за следене на симптоми и са анализирани от учени от "Кингс колидж" и "Харвард", пише агенция "Ройтерс". Същия симптом са имали 18% от тези, които са дали отрицателни проби за коронавируса.

Според изследователите от "Кингс колидж" в Лондон този признак е по-удачен за самодиагностициране, отколкото високата температура.

Приложението може да бъде свалено оттук. В него участват 5000 близнаци и семействата им. Те въвеждат ежедневно данни за състоянието си и ако проявят симптоми на вируса, получават по пощата комплект, за да си вземат проба сами. То е достъпно и за широката публика във Великобритания, но те няма да си взимат проби в домашни условия.

Ако достатъчно хора сравнят симптомите си, приложението би могло да снабди с критично важна информация и системите за здравеопазване, надяват се създателите му. 1.5 млн. души го използват, 26% са въвели поне един симптом, а 1702 от тях са тествани за вируса - 579 са дали положителен резултат.

Екипът изследователи е създал математически модел, който идентифицира коя комбинация от симптоми - от загуба на вкус и обоняние до треска, кашлица, умора, диария, болка в гърдите и загуба на апетит - е най-точна за определяне дали човек е заразен.

Три пъти по-вероятно е хората, загубили вкус и обоняние и имащи и други симптоми, да са заразени, показват данните.

,Дневник