Дистанцията е най-добрият инструмент за забавяне на разпространението на коронавируса - но тя може да бъде опасна. Опазването на цялото общество може да струва тежки психически и физически травми на хората, които живеят сами.

Научни изследвания на това какви са ефектите от сегашната изолация все още няма, но учените отдавна са наясно с това колко е опасна самотата, пише авторитетното издание Psychology Today. Тя е също толкова вредна за здравето, колкото изпушването на 15 цигари дневно или на затлъстяването по отношение на зловредното влияние върху тялото.

Изолацията се свързва с немалко здравословни проблеми: депресия, влошаване на съня, спад на когнитивните умения, лошо функциониране на сърдечно-съдовата и на имунните системи, показва изследването Perceived social isolation, evolutionary fitness and health outcomes: a lifespan approach, публикувано във Philosophical Transactions of the Royal Society B.

Наскоро и Световната здравна организация промени формулировката си и започна да говори за "физическа", а не за "социална" дистанция, признавайки, че е от ключово значение за здравето на хората те да поддържат връзка с другите.

Няколко съвета

Ето какви са съветите на Psychology Today за хората, които живеят сами:

- ако излизането е разрешено, вижте се с приятели за разходка или джогинг, на улицата или в парк, стига да поддържате дистанция от два метра и да не се докосвате.

- видеоразговори и разговори по телефона. Научете по-възрастните си или по-малко запознати с техниката близки как да ползват Skype, WhatsApp и Facetime.

- ако работите от дома, "срещнете" се с колегите си за обяд по видео връзка - просто включете камерата и микрофона и хапнете "заедно".

- текстовите съобщения също са лесен начин да поддържате връзка, дори просто за да напомните на някого, че мислите за него.

Пропуснатите занимания

Изолацията отнема и редовните занимания, на които хората са свикнали - спорт, танци, посещение на клубове по интереси. Някои от тях имат онлайн заместители, например часовете по йога. Книжните клубове също могат да се провеждат онлайн. Но въпреки това прекъсването им създава тревожност и спортът у дома или близо до него е чудесен начин за поддържане на здравето. Добър момент е и да се започнат медитативни практики, за което също има много онлайн възможности.

Но внимавайте с взирането в себе си.

Сами с демоните си

"Единственият случай, в който нарочно оставяме хората сами с демоните им, е в затвора", пише в The Elephant Journal Индра Айми Рай - инструктор по кундалини йога, която работи и с хора с посттравматично стресово разстройство. Текстът ѝ, озаглавен "Престанете да романтизирате изолацията - това е психическа криза в процес", критикува често срещаните призиви из социалните мрежи хората да се възползват от карантинните мерки, за да се отдадат на по-бавен и спокоен живот. Рай оценява тези неща, но припомня, че изолацията може да има много опасни ефекти.

Изолацията може да отприщи детски травми, които често се коренят в чувството за отдалеченост и изоставяне, припомня тя. В ежедневния живот заетостта скрива тези спомени и травми, макар и да не ги лекува. Сега липсата на начини за разсейване ще изведе на повърхността предишни преживявания и много хора ще трябва да се справят с тях без подходящата подкрепа.

"Наясно съм с ползите от движението, дъха, седенето мирно и присъствието в настоящето. Те са безценни по пътя към излекуването", казва още тя. Но за много хора с травми в началото е абсолютно невъзможно да седят кротко за медитация дори за няколко минути и опитите за такива практики могат да отприщят паника, вместо вътрешен мир - дори само затварянето на очите може да ги върне при опасни спомени.

"Справянето с травми е много по-деликатен танц, отколкото повечето хора си представят. Той изисква да топнем пръст в нея и да го извадим. Да се плискаме на плиткото в началото. При ефективната работа с травми последното нещо, което искаме, е да отприщим приливна вълна от емоции наведнъж. Вече претоварената нервна система не може да се справи с това. И точно това ще се случи на много хора", предупреждава още Рай.

Дневник