Седмицата, която започва, ще е с безпрецедентен брой смъртни случаи за САЩ и главният лекар на страната предупреди в неделя американците, че "това ще бъде нашият Пър Харбър, нашият 11 септември, най-тежкият момент за много хора в целия им живот".

Сравнението с драматичния момент от 7 декември 1941 г., довел до гибелта на хиляди хора и дал повод за влизането на САЩ във втората световна война не е случайно. Малко преди това британската кралица Елизабет II използва в специалното си обръщанение сравнение с мобилизирането на нацията в последната голяма война. Премиерът Борис Джонсън стана не само първият заразен с коронавирус от лидерите на големите държави, но и снощи бе приет в болница, защото симптомите на заболяването му не намаляват.

Япония, която досега се въздържаше от решителни мерки, ще обяви извънредно положение в следващите часове, съобщи в."Йомиури". Но "Ройтерс" цитира водещ японски специалист по здравеопазване, според когото мярката е закъсняла със седмица и не предвижда налагане на тотално спиране на контактите и движението, нито тежки глоби за нарушения.

Главният лекар на САЩ Джером Адамс, който е вицеадмирал, призова още в предаването Meet the Press на телевизионната мрежа NBC News сънародниците си, че "трябва да разберете, че ако искаме успешно да преминем през всичко това, е нужно всеки да поеме своята отговорност". Той използва и сравнението с прочутия плакат от войната, на който американка запретва ръкав под надписа "Можем да го направим" (We can do it!).

Все още 6 щата - всичките с губернатори републиканци - не са обявили извънредни мерки и Адамс ги призова: "Ако не можете да ни дадете 30 дни, дайте ин седмица, дайте ни каквото можете, за да не рухне здравната ни система в следващата седмица - после ще правим оценки как да продължим".

Главният специалист по запазни болести на страната Антани Фаучи също предупреди в неделя, че новата седмица ще бъде "наистина много лоша".

Дневник