БСП не успя да убеди управляващите да похарчат повече отколкото са предвидили като мерки заради кризата в резултат на коронавируса. За пореден ден левицата представи предложението си и аргументите да се предвидят с 1.5 млрд. лв. повече, които да се вземат от предвидените пари за модернизация на армията, което предизвика гнева на депутатите от ВМРО след като вече в неделя против този подход се изказа и ресорният министър Красимир Каракачанов.

Управляващите на няколко пъти лансираха тезата за нуждата от солидарност - главно от страна на бизнеса при прилагането на мерките за подкрепата на заетостта, а ДПС в лицето на депутата Йордан Цонев за пореден ден влезе в ролята на говорител и разясни аргументите на управляващите за предлаганите нови текстове в Закона за държавния бюджет за 2020 г.

Какво пише в проекта

С малки изключения проектът за актуализация на бюджета остава във вида, в който го предложи министърът на финансите. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова беше предложила, но после оттегли текста(по съвет, отправен от трибуната, на финансовия министър - бел. а.), в който се предвиждаше БНБ да може да предоставя кредити на държавата за сметка на покупки на специални права на тираж от Международния валутен фонд.

Срещу това и днес, и в неделя реагира остро депутатът от БСП Румен Гечев, като посочи, че последният заем от МВФ е от 2004 г., а "вече сме извън опеката му и нямаме нужда от такъв заем". Посочи, че тези заеми са много по-евтини, но вървят в пакет с изисквания, които са трудни за изпълнение и политически обвързани. Посочи освен това, че държава, която има заеми към МВФ се смята за закъсала и не би получила евтин заем от международните пазари, каквото намерение има правителството. В неделя бюджетната комисия одобри, а днес ще се гласува в пленарна зала, правителството ще може да използва договора с четири международни банки, сключен покрай фалита на КТБ през 2015 г., за да пласира еврооблигации на стойност до 9.5 млрд. лв. Отделно в проекта е записано, че общо дългът, който поема държавата, може да достигне до 10 млрд. лв. тази година при планирани сега 2.2 млрд. лв.

От началото на годината държавата е набрала 800 млн. лв. от вътрешния пазар, днес бе затворена емисия петгодишни книжа, пусната на вътрешния пазар при добра доходност, обяви в парламента Горанов.

В края на днешните дебати той обяви, че не вижда особени противоречия по предложената актуализация освен по линия на помощта за бизнеса и хората и обяви, че отсега може да се мисли програма, която да се приложи за изцяло спрелите бизнеси заради забраните, която да се приложи след отпадането им. Какво каза още четете тук.

Успокоение на праламентарните страсти

Дебатите днес се проточиха часове, макар вече от заседанията през миналата седмица да бяха ясно позициите на всички. За успокояване на страстите управляващите на моменти подхвърляха новини за планове още в незавършен вид.

Така финансовият министър Владислав Гораново обяви, че заради намалената дейност на болниците и денталните клиники от нормалната им дейност, се предвижда те да получат пари, покриващи 85% от обичайната им дейност. Процентите не са 100, защото се смята, че поради това, че не работят пълноценно, реалон са направили и икономии.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова пък повдигна завесата около готвената схема за безлихвени заеми, подробносит по която още не са оповестени, но се очаква това да стане в близките дни. Обяви, че безлихвените заеми до 1500 лв. за пуснати в неплатен отпуск служители да са с 5 г. гратисен период и 10 г. за изплащане. Отделно се готви и програма със сходни параметри в помощ на дейността на малките и средните предприятия - да взимат безлихвени заеми с гратисен период и изплащане в рамките на 3 или 5 г.

Парите за армията да се спрат

БСП и днес настоя, че предвидените разходи за покупка на техника за сухопътните войски и за военноморските сили трябва да бъде отложено ако трябва с няколко години, за да може парите, предвидени за целта, да покрият допълнителни разходи в помощ на бизнеса и хората в момента.

БСП предлага с 10% да се завишат трансфоретие към общините или с общо 420 млн. лв. Отделно близо 1 млрд. лв. да отидат за гарантиран минимален доход на родителите, останали вкъщи да си гледат децата, които са в неплатен отпуск. За земеделските стопани, които трябва да организират пролетната сеитба се предлагат 30 млн. лв. директна помощ. Депутати от БСП напомниха, че Еврокомисията е разрешила заради кризата скоронавируса голямо завишение на разрешените държави помощи за фермери. Дора Янкова пък посочи, че общините по принцип в началото на годината имат по-малко приходи, които се засилват с плащането на местните данъци, но сега няма да могат известно време да разчитат на този приход заради отложеното плащане. При това положение остават под въпрос осветлението, поддържането на чистотата и др. подобни дейности. Тя предложи и парит, които внасят общините по сметки на регионалнитеи екоинспекции за управление на отпадъците, сега да не се внасят, а да се използват за разходи по почистване и обезпаразитяване.

В неделя от "Фейсбук" военният министър Красимир Каракачанов реагира остро срещу Корнелия Нинова и обяви, че само некадърният политик посяга първо на армията. Днес тезата му продължиха депутатите от ВМРО като обясниха надълго, че проектите за модернизация не са заложени еднократно в тазгодишния бюджет, а за следващите 10-12 години и в този смисъл парите, за които говори Нинова не са налични през 2020 г. Милен Михов обяви, че проектите не трябва да бъдат спирани, защото това означава да им бъде сложен кръст. Става дума за плановете за покупка на два кораба и 150 машини за сухопътните войски. Допълни, че част от парите за тях ще отидат при български производители.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки отиде по-далеч като предложи премиерът Бойко Борисов ад се обади на президента на САЩ Доналд Тръмпи позовавйки се на форсмажорните обстоятелстав да спре проекта за платените вече осем изтребители Ф-16.

Надя Клисурска от БСП обяви предлаганите от правителството мерки за предварително скопени.

Не става въпрос за три месеца от началото на кризата, а само за минали 15 работни дни. Неизвестни са отраженията върху приходната част на бюджета. Дори да се опитаме да прогнозираме на базата на икономически прогнози, пак ще изпаднем в ситуация да гледаме на боб, коментира Йордан Цонев от ДПС призивите за по-големи харчове. Определи като волунтаризъм да се иска прилагането на всички възможни мерки в началото на кирзата, което е и тезата на управляващите. Според него няма как да почива на сериозни изчисления допускането, записано и в актуализацията на бюджета, че само с 2.4 млрд. лв. ще са по-малко събраните приходи. Според него дебатите в парламента през последните 15-20 дни почиват на политически егоизъм.

Дневник