Словакия осъди на 23 години мъж, признал си, че е извършил убийството на журналиста Ян Куцяк и годеницата му Мартина Кушнирова.

Убийството на Куцяк през 2018 г. предизвика масови улични протести, доведе до оставката на премиера Роберт Фицо и постави началото на серия от разследвания за тесните връзки между политици, бизнес и служители в правосъдието. Води се дело срещу влиятелния бизнесмен Мариан Кочнер, обвинен, че е организирал убийството. Ако бъде признат за виновен по това дело, той може да получи до 25 години затвор.

Осъденият днес Мирослав Марчек беше признал престъплението в съда. 37-годишният бивш военен разказа, че братовчед му Томаш Шабо му е предложил да изпълни поръчката за убийството и го е закарал до къщата на двойката извън Братислава през февруари 2018 г. Той каза, че по онова време не е знаел кои са двамата.

Трети обвиняем - Алена Жужова, отрича да е посредничила в организирането на убийствата. Шабо, който е обвинен заедно с Марчек за самото убийство, не обяви дали се признава за виновен. Пети заподозрян, Золтан Андрушко, си призна през декември, че е участвал в организацията, и бе осъден на 15 години затвор.

Куцяк разследваше случаи на корупция и по-конкретно бизнес дейността на Кочнер, предприемач милионер, занимаващ се и с недвижими имоти, когато беше убит заедно с годеницата си през февруари 2018 г. Случаят бе определен като екзекуция в мафиотски стил.

Двойното убийство стана причина за масови протести срещу правителството на Роберт Фицо, който в крайна сметка подаде оставка. Гражданското недоволство подпомогна избирането през март тази година за президент на Словакия на либералния адвокат и активист против корупцията Зузана Чапутова.

56-годишният Кочнер, който е обект на други разследвания за подозрителни финансови операции и финансови измами, беше известен с неприязънта си към журналистите, които имаше навика да обижда и заплашва.

През 2017 г. той е заявил на пресконференция, че ще създаде уебсайт, публикуващ подробности за личния живот на журналистите, писа в. СМЕ. Кочнер е заплашил Куцяк и семейството му по време на телефонен разговор, чийто запис беше публикуван на портала "Актуалити" (aktuality.sk) - медията, за която работеше убитият журналист.

Сега бизнесменът е обвинен, че е наредил убийството на Куцяк. Материали от обвинителния акт от 93 страници изтекоха в медиите. От тях става ясно, че Кочнер, без да смята, че има нещо нередно в това да дискредитира създаващия проблеми журналист, в крайна сметка "е решил да се разправи физически с него и по този начин да попречи на новите разкрития за дейността си".

Дневник