Американският президент Доналд Тръмп подписа указ, с който се поддържа усвояването на космически ресурси на Луната и други небесни тела. "Американците трябва да имат право да провеждат космически изследвания, да добиват и използват ресурси в космическото пространство в съответствие с приетото законодателство", се казва в текста според пресслужбата на Белия дом.

Тръмп постави подписа си почти три седмици след като НАСА реши да спре сглобяването на всички космически апарати за Луната и Марс. Тръмп настояваше до 2024 г. американците да се върнат на Луната "на всяка цена", след като редица правителства подновиха интереса си към нейните ресурси и възможността за развитие на бъдещата космическа индустрия.

Представител на НАСА заяви пред репортери днес, че въпреки временно отложеното довършване на космическите апарати указът е подписан, за да се изясни позицията на САЩ в преговорите с международни партньори за програмата Artemis. Тази мисия за пилотирано изследване на Луната и изпращане на астронавти до 2024 г., подкрепяна от Тръмп, и подготовка на постоянно човешко присъствие там в следващите 4 години е замислена и като опитно поле преди следващото предизвикателство - човешко присъствие на Марс - цел на НАСА за следващото десетилетие.

Космосът "не е общо благо"

Тъй като САЩ смятат Космоса за уникално пространство за човешка дейност, но не "общо благо", трябват политики за стимулиране на "международната поддръжка за добива и използването на ресурсите в Космоса". Специализираният сайт Space.com отбелязва, че това е поддръжка и за добива на ресурси на астероиди (макар тази дума да не се споменава изрично в текста), на които също се предполага, че има "вода и някои минерали".

В указа се припомня, че Вашингтон не приема споразумението от 1979 г. ("Лунния договор"), подписано под егидата на ООН, според което небесните тела трябва да бъдат управлявани в интерес на всички страни, а Луната "не подлежи на национално присвояване нито чрез обявяване на суверените, нито чрез използване или окупация, нито чрез каквито и да било други средства". Вашингтон нито е подписал, нито ратифицирал документа, не са го направили обаче и повечето европейски и азиатски държави.

Въпросното споразумение е замислено като продължение на Договора за открития Космос от 1967 г., който предполага, че Луната и всички други тела трябва да се използват за мирни цели и да са достъпни за всички страни, но нито една страна няма право да обявява суверенитет, нито да разполага оръжия за масово поразяване.

В последните години експерти смятат, че договорът на над половин десетилетие, по който не са страни само десетки държави (основно в Азия, Африка и на Балканите), оставя много "вратички" за добив на ресурси в Космоса. В указа на Белия дом се изтъква и "несигурността за правото да се добиват и използват космически ресурси", заложена в текста от 1967 г.

Русия: Това е опит за завземане на други планети

Така днешното решение на Тръмп не е промяна, а по-скоро продължение в американската политика - през 2015 г. Конгресът прие закон, разрешаващ на американски компании и граждани да добиват ресурси от астероиди и от Луната.

Указът бе посрещнат гневно от Русия. Космическата ѝ агенция "Роскосмос" заяви, че подписаният документ фактически означава завладяване на територията на други планети, а това не допринася за сътрудничеството. Според заместник-ръководителя на корпорацията Сергей Савельов "агресивният план за фактическо завладяване на територии на други планети едва ли подтиква страните към плодотворно сътрудничество". "В историята вече има примери, когато една страна решава да овладее територии в името на своя интерес - всички помнят как свършват."

Дневник