Във всички детски ясли в Шумен текат ремонтни дейности. Използва се непредвиденото затваряне на детските заведения, за да се извършат задължителните и наложителни ремонти.

„В една след друга се влиза във всички ясли. Така използваме времето, когато те принудително не работят. Неочакваната ваканция за яслите улеснява задачата ни за ремонти, защото тези детски заведения работят без прекъсване през годината и за да се направи ремонт е необходимо да се реорганизира дейността им“, каза за ШУМ.БГ заместник-кметът по здравеопазване и социална политика д-р Светлана Маркова.

Ремонтите включват подмяна на мивки, боядисване на стени, тавани и други вътрешни дейности в помещенията, според необходимостта на сградата на всяка една ясла. Те се правят от служители на общинското предприятие „Строителство и благоустройство". Заделените в общинския бюджет средства за ремонти на яслите са в размер на 50 хил. лв.

Д-р Маркова допълни, че по-големите външни ремонти по сградите ще се извършат по-късно, когато се стабилизира времето.

В момента голяма част от персонала на седемте детски ясли е в отпуск, като сестрите, както и медицинските лица от училищата, са включени в графиците на болницата и на РЗИ и при необходимост са готови да се отзоват.

„След Великден всички ще са на работа и ще започнат почистване и дезинфекция на помещенията в детските ясли, за да могат те да отворят и да приемат децата, след като се позволи това“, каза още д-р Светлана Маркова.

ШУМ.БГ