Общо 441 от лекарите и друг медицински персонал в Сърбия са заразени с COVID-19 в Сърбия, а от тях 258 са хоспитализирани. Това заяви здравният министър Златибор Лончар на пресконференция.

Състоянието на постъпилите в болница е средно тежко или тежко, каза Лончар. Днешната статистика означава, че Сърбия е сред страните с най-голям дял на заразените медицински работници.

Епидемиологът Предраг Кон, който ръководи Института за публично здраве, заяви, че нито една болница не се е превърнала в огнище на зараза. Той и останалите от сръбския кризисен щаб обаче предизвикаха недоволство на журналисти с решението да се отговаря само онлайн на въпроси, а журналисти да не се допуснат в залата. По-късно обяви, че това ще е само изключение, стига да не се "политизира" темата с коронавируса.

Западната съседка на България е и сред държавите с най-тежки ограничения, въведени заради коронавируса, в страната в момента действа и пълна забрана за излизане в почивните дни, който ще приключи в 5 ч. в понеделник.

Днес към новите случаи се добавиха още 275 души, най-големият брой потвърдени за 24 часа от началото на кризата. Така заразените стават общо 3380 души, от които са починали 74, а оздравелите - 118. Опозицията обвинява властите, че са допуснали рязкото разпространение на заболяването въпреки строгите мерки.

Дневник