От началото на годината до момента 843 са дарили кръв в отделението по трансфузионна хематология в Шумен, съобщи д-р София Димова, началник на отделението. За януари броят им е 314 души, за февруари  216, за март 222, а за април до момента 88 са посетили кръводарителния център в града.

“Известно намаление наблюдаваме за първата десетдневка на април. От 88 души 15 от желаещите да дарят кръв дойдоха пожелание, като 9 от тях са от ВМРО, решили организирано да станат кръводарители. Голяма част от кръводарителите идват, за да помогнат на техни близки”, сподели д-р Димова. Тя добави, че в началото на пандемията е имало известно колебание, но с времето кръводарителите са започнали отново да се отзовават.

“При нас е напълно безопасно, спазваме строго всички епидемиологични мерки и броят на кръводарителите от 843 до момента в сравнение с този период на миналата година е идентичен, което е достатъчно да покрием нуждите с осигуряването на безопасна кръв за пациентите на “МБАЛ-Шумен” и останали здравни заведения на територията на Шуменска област”, уточни д-р Димова.

Според нея проблемът с осигуряването на кръв за пациенти се наблюдава в големите градове, които по принцип организират редица акции извън кръводарителния си център, а в момента с наложеното извънредно положение това е невъзможно.

ШУМ.БГ