Да се поднови футболното първенство през май или да се изчака? Това е една от темите, която предизвиква вълнения в Италия в последните дни.

От едната страна е местната футболна федерация, която планира мачовете от шампионата да започнат в първия удобен момент. Президентът на организацията Габриеле Гравина се надява клубовете да подновят тренировки веднага след 3 май, когато трябва да приключи извънредното положение в страната.

"Надяваме се, че ще започнем в началото на май с чести тестове на играчите, за да се уверим, че са здрави и тренировките могат да се подновят. Дали ще играем през лятото? Нямаме краен срок, но идеята е да завършим първенството", каза Гравина в понеделник.

Според Джовани Реца - ръководител на отдела по инфекциозни заболявания във висшия институт по здравеопазване, ранното подновяване на първенството е твърде рисковано. Италия е една от страните в най-тежко положени от пандемията, като случаите в страната са близо 160 хиляди, а загиналите от вируса са 20 465.

"Футболът е контактен спорт, така че съществува риск от предаване на заразата. Някой предложи по-строго наблюдение на играчите, с тестове почти всеки ден. Струва ми се, че планът е малко преувеличен, а вече сме почти май. Аз съм фен на "Рома", така че бих отменил първенството. Ако трябваше да дам становище, нямаше да е благоприятно и мисля, че Научно-техническият комитет би се съгласил. Накрая политиците имат последната дума", каза Реца.

Изказването му предизвика реакция от говорителя на другия тим от столицата "Лацио" - Артуро Диаконале, който уточни, че учените не са феновете и трябва да се съсредоточат върху намирането на лек за коронавируса, за да няма спорове.

"Понякога това, че си привърженик, се отразява и на учените, и им минава през съзнанието. Те са експерти, които биха били много по-полезни, ако вместо да се занимават с футболни въпроси, намерят начин за ефективно справяне с вируса", заяви Диаконале.

Имаше и такива, които подкрепиха думите на Реца, като сред тях беше президентът на "Торино" Урбано Кайро. Няколко клуба вече се обявиха против идеята за продължаване на първенството, като от "Бреша" заплашиха да не излязат на терена.

Сред вариантите, които Италианската футболна федерация и Серия А обсъждат, са всички оставащи мачове да се проведат в Рим, твърди "Република".

Дневник